Kako ocenjujemo FMS teste?

FMS (Functional Movement Screen) je baterija sedmih testov, ki ga uporabljamo kot pripomoček za ocenjevanje posameznikovega gibalnega stanja. Sedem testov si sledi v naslednjem vrstnem redu:

1) Globok počep
2) Korak čez oviro
3) Izpadni korak v liniji
4) Ramenska gibljivost
5) Aktiven dvig iztegnjene noge
6) Skleca s stabilizacijo trupa
7) Rotacijska stabilnost

Pri ocenjevanju FMS testov imamo 4 možnosti. Ocene so v razponu od 0 do 3 medtem, ko je 3 najvišja možna ocena. Te 4 možne ocene so v osnovi dokaj enostavne. Posameznik dobi oceno 0, če ima med samim testom kadarkoli kakršnokoli bolečino v telesu. Če je prisotna bolečina, posamezniku dodelimo oceno 0 in si zapišemo predel, kjer je bolečina prisotna. Oceno 1 dobi tisti posameznik, ki ne more izvesti gibalnega vzorca, ki ga ocenjujemo oziroma, ko se posameznik ne more postaviti v položaj za izvedbo le-tega. Oceno 2 dobi posameznik, ki lahko naredi gibalni vzorec vendar pa mora le-ta nekako kompenzirati, da izvede osnovno gibanje. Oceno 3 dobi tisti, ki izvede gibanje pravilno brez kakršnihkoli kompenzacij. List za ocenjevanje vsebuje tudi del za komentarje kamor si med ocenjevanjem zapišemo posameznikove specifične gibalne probleme.

Večina testov pri FMS-u meri levo in desno stran posebej. Zelo pomembno je, da ocenimo obe strani. K celotnemu seštevku štejemo le nižjo oceno obeh strani, vendar pa je zelo pomembno, da na ocenjevalnem listu označimo neravnovesje med levo in desno stranjo. Trije testi imajo zraven še tri dodatne teste, katere ocenimo pozitivno ali negativno. Pri teh testih ocenjujemo ali gre za bolečino. Če ima posameznik pri teh testih bolečino, potem je le-ta pozitiven. Če posameznik dobi pozitivno oceno na dodatnem testu, potem je ocena na testu 0. Pomembno je, da si zapišemo vse ocene posameznih testov na ocenjevalni list za vnaprejšnje meritve, ne glede na to, če je celotna ocena 0. Ocene za leve in desne strani ter ocene, ki so povezane z dodatnimi testi, morajo biti zabeležene. Te ocene bodo pomagale zdravniku pri bolj podrobnem pregledu bolečega predela. Še enkrat naj poudarim, da če ima posameznik na desni strani oceno 3 in na levi strani oceno 1, se v celotni oceni šteje samo nižja ocena, torej 1. Najboljša možna ocena pri FMS testu je 21 točk.

OCENA 0 – bolečina = problem zahteva, da posameznika bolj podrobno pregleda zdravnik.

OCENA 1 – nesposobnost izvedbe funkcionalnega gibalnega vzorca.

OCENA 2 – zmožnost izvedbe funkcionalnega gibalnega vzorca, vendar pa je zaznana kompenzacija pri izvedbi.

OCENA 3 –  izvedba funkcionalnega gibalnega vzorca ni vprašljiva.

Med različnimi testi lahko opazujemo podobnost vzorcev in telesno držo posameznika. Lahko opazujemo gibanja v različnih sklepih pri različnih gibalnih vzorcih. Opazujemo posameznikove omejitve in asimetrije. Kriterij posameznih testov ni merjenje gibalnega vzorca ampak ocena le tega. Moramo se zavedati, da če kateri od testov povzroča bolečino potem lahko nadaljnje treniranje ali aktivnost le še bolj zakomplicirata obstoječi problem. Sistem FMS je postavljen zato, da bi ustvaril jasnost, komunikacijo, zanesljivost in obnovljivost v profesionalnih krogih, ki delamo s posamezniki, vključenimi v fizično aktivnost. Pomembno je, da se držimo teh standardov, da bi učinkovito prišli do ocene vseh sedmih gibalnih testov. Ko zberemo vse ocene se področja, ki jih moramo prednostno obravnavat ter uporaba korekcijskih vaj za ta področja pokažejo sama od sebe, glede na oceno in ocenjevalni sistem.

Naslednjič si bomo podrobno pogledali prvega izmed sedmih testov. To je GLOBOK POČEP.

Komentiraj