XI. kongres Fitnes zveze Slovenije

Verjetno se že sprašujete ali bom napisal še kakšen blog ali ne. Zopet imam razlog za to, da sem bil malo odsoten 🙂 Ta vikend smo imeli v Zrečah že XI. kongres Fitnes zveze Slovenije. Tematika letošnjega kongresa je bila SRCE IN FITNES. V veliko čast mi je bilo, da sem tudi sam dobil priložnost in nastopil kot predavatelj. Za to priložnost se moram zahvaliti Fitnes zvezi Slovenije in predvsem profesorju Borisu Sili, ki je verjel vame in mi zaupal tako pomembno stvar.

Naslov delavnice, ki sem jo imel, je bil KARDIO TRENING ZA ZAGRIZENE.   Namen pa je bil predstaviti različne oblike metaboličnih treningov. Metabolični treningi so ena izmed najboljših, najbolj intenzivnih strategij za izgubljanje maščobe, pridobivanje mišične mase in izboljšanje vsesplošnih fizičnih sposobnosti.

S takšnim treningom bomo pospešili metabolizem, porabili veliko kalorij, dvignili naš laktatni prag, dvignili zmožnost za pridobitev nove mišične mase in močno povečali zmožnost telesa za spremembe.

Metabolični trening je samo termin, ki pokriva številne različne kombinacije intenzivnih in učinkovitih kardiovaskularnih vaj in vaj za moč. Metabolični treningi so tako lahko sestavljeni iz superserij, krožne vadbe, kompleksov, tabat, hurikanov ali finišerjev. Za te treninge je značilna hitrost, kratki odmori in sestavljene, večsklepne oziroma kompleksne vaje. Skoraj vedno je le-ta sestavljen iz aerobnega in anaerobnega dela ter tako ruši zid med tradicionalnim treningom z utežmi in kardio treningom.

Energijska poraba med metaboličnim treningom doseže ali celo preseže 600 kalorij, kar je seveda odvisno od samega treninga. Po samem treningu je močno povečana poraba kisika, ki kaže na to, da po treningu porabljamo veliko količino energije. Glede na to, da lahko intenziven trening poveča porabo kisika tudi do 38 ur ali več po treningu, lahko trdimo, da je celotna poraba kalorij tako dokaj visoka.

Moj namen je, da nekaj teh metod metaboličnih treningov predstavim tudi vam. Prva izmed metod, ki si jo bomo pogledali je:

ENERGIJSKI KROŽNI TRENING

Takšne oblike treningov se v športni pripravi uporabljajo že stoletja, sedaj pa se pojavljajo tudi že v komercialnih fitnes centrih. Pri tej metodi različne vaje izvajamo eno za drugo s kratkimi odmori med samimi vajami. Vsako vajo izvajamo določeno časovno obdobje. Če naredimo več serij potem je med serijami malo daljši odmor. Pri sestavljanju takšnega treninga imamo ogromno možnosti. Oblikujemo lahko različne sklope vaj pri katerih ima vsak sklop določen pomen. Lahko je sklop bolj usmerjen v hitro izvedbo, lahko je sklop sestavljen iz športno specifičnih vaj ali pa se celoten sklop navezuje samo na en vadbeni pripomoček (npr. velika guma).

Najbolj pogoste vaje, ki se uporabljajo za energijske krožne treninge so:  hoje s težkimi utežmi, vlečenje uteži ali težke vreče, potiskanje sani, vaje z veliko vrvjo, kettlebell swing, vaje z medicinko, koordinacijska lestev, vaje z veliko gumo,…

PRIMER ENERGIJSKEGA KROŽNEGA TRENINGA

– vsako izmed vaj izvajamo 45 s
– med vajami imamo 15 s odmora
– med serijami je 2 min odmora

Za danes je to vse. Naslednjič si bomo pogledali še ostale metode. Do takrat pa vam želim lep pozdrav.

2 thoughts on “XI. kongres Fitnes zveze Slovenije

  1. Ojej Miha….a si mogu to na kongresu predstavit….. Zdaj pa nimam miru – me Tilen preganja…. =)
    No saj če smo čisto odkriti najbol priganja sebe =P

    Tako da – 3x hura za zagrizene! =)

    LP iz Primorske, Nina

Komentiraj